VNG

Voor de VNG zijn we op zoek naar een

Senior communicatieadviseur implementatie Omgevingswet

 De organisatie
Met de Omgevingswet wordt het stelsel van ruimtelijke regels volledig herzien. Minder en overzichtelijkere regels, meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk en vertrouwen als uitgangspunt. Het doel van een concreet voorstel van burger of bedrijf (bijvoorbeeld voor nieuwbouw, een evenement of ideeën rondom duurzame energie) moet centraal
staan in plaats van de vraag: ‘mag het wel?’. De Omgevingswet zal in 2022 in werking
treden. De VNG ondersteunt gemeenten bij deze opgave via het programma Omgevingswet.
Het programma Omgevingswet valt onder de verantwoordelijkheid van VNG Beleid. We zijn een programma, waarbij beleid en uitvoering nauw met elkaar verbonden en verweven zijn. Het team bestaat uit ongeveer 70 betrokken medewerkers en bestaat uit mensen vanuit VNG Beleid en VNG Realisatie.

Opdrachtomschrijving
Het VNG Programma Omgevingswet zoekt een praktische en hands-on senior communicatieadviseur. In deze functie neem je zelfstandig de planning en de uitvoering van complexe projecten op je. De focus ligt op het omgevingsplan en een aantal
werkplaatsen waarmee gemeenten aan de slag gaan om de wet te implementeren. Ookben je verantwoordelijk voor de strategie van de informatie over de Omgevingswet op de website van de VNG en beheer je waar nodig de content. Daarnaast draag je actief bij aan het activeren van de online communities en optimaliseer je voortdurend de web- en
social mediastrategie. Via maandelijkse rapportages monitoren we onze inspanningen.
Gemeenten werken al een aantal jaren aan de Omgevingswet en de beoogde datum voor de inwerkingtreding is dichtbij. Kennis van de Omgevingswet is dan ook noodzakelijk, net als het snel eigen maken van complexe materie.
Het communicatieteam van het programma Omgevingswet bestaat uit een coördinator, drie senior communicatieadviseur en een junior communicatieadviseur. We werken nauw samen met de afdeling communicatie van de VNG en het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet.

Verantwoordelijkheden

 • Zelfstandig uitvoeren van de planning en uitvoering van complexe projecten.
 • Verantwoordelijk voor de strategie en het actueel houden van de kennis en informatie op diverse online kanalen, waaronder het dossier Omgevingswet op de
  VNG website en het gemeentelijk netwerk.
 • Pro-actief aanscherpen van web- en social media strategie.
 • Redactie van teksten.
 • Organisatie van (online) bijeenkomsten en evenementen.
 • Onderhouden en uitbreiden van netwerken.
 • Pro-actief samenwerken met andere communicatieafdelingen binnen VNG

Competenties

 • Omgevingsbewust (intern en extern)
 • Resultaatgericht
 • Proactief
 • Doortastend
 • Analytisch sterk
 • Flexibel
 • Teamspeler

Eisen en wensen

  1. Je hebt een afgeronde HBO opleiding.
  2. Je hebt minimaal één (1) jaar werkervaring als communicatie adviseur met (de invoering van) de Omgevingswet.
  3. Je hebt minimaal acht (8) jaar werkervaring als communicatie adviseur.
  4. Je hebt minimaal vier (4) jaar werkervaring met het werken bij gemeenten of in gemeentelijk veld, waarvan minimaal twee (2) jaar in het domein leefomgeving en of gebiedsontwikkeling als communicatie adviseur.
  5. Bij deze opdracht maak je gebruik van eigen telefoon en laptop.
  6. Je bent in staat tegenstrijdige belangen te structureren en van daaruit oplossingsrichtingen en uitvoerbare plannen te formuleren of zelf uit te voeren;
  7. Je bent in staat om complexe informatie kunnen vertalen naar communicatiemiddelen.
  8. Je hebt bij voorkeur gewerkt voor of is bekend met de werkprocessen van een vereniging (belangen behartiging) of een koepelorganisatie.
  9. Je hebt aantoonbare werkervaring met het opstellen van een web- en social mediastrategie.
  10. Je hebt aantoonbare werkervaring met het CMS systeem, bij voorkeur Drupal.
Daarom zijn we benieuwd naar wie jij bent! Voeg een motivatiebrief van maximaal 2 pagina’s A4 en CV van maximaal 3 pagina’s A4, enkelzijdig, lettergrootte 10 toe in Word. Ten aanzien van referenties vragen wij: naam, bedrijf en telefoonnummer. Je wordt beoordeeld op zowel eisen als wensen. Wanneer er niet wordt voldaan aan een eis, komt je niet in aanmerking voor de opdracht (knock-out). Daarnaast wordt er beoordeeld op diverse wensen. In je aanbieding moeten eisen en wensen plus de mate waarin hieraan voldaan wordt expliciet benoemd worden. Vermeld het opdrachtnummer op je eventuele reactie. Stuur je CV en motivatiebrief voor 16 september 2021 naar ons administratiekantoor zp@jong-en-ko.nl.  
Overige informatie in verband met Corona   
In verband met de richtlijnen van het RIVM, werken onze collega’s waar mogelijk thuis. Komt de kandidaat in aanmerking voor een interview, dan plant de opdrachtgever vooralsnog een video-gesprek in met de kandidaat. Er zal tijdig contact worden opgenomen om de instructies hiervoor door te nemen. De kandidaat voert het gesprek alleen.  
 • Begindatum: z.s.m
 • Einddatum: 24 december 2021
 • Optie tot verlenging: Ja; in overleg tot 30 juni 2022
 • Standplaats: Den Haag/ Thuiswerken
 • Uren: 32 uur per week  
 • Aantal kandidaten: 1
 • Gesprek: z.s.m
Een indicatie van je uurtarief voor deze opdracht zien wij graag in je mail. ZP&co werkt in opdracht van de externe opdrachtgevers met uurtarieven inclusief reis en verblijfkosten, exclusief BTW.  
Indien je geen ZZP’er bent kun je ook reageren. Wij bieden je dan, voor de periode van de opdracht, een marktconform salaris.  
ZP&co is een bemiddelingsorganisatie/coöperatie voor ZZP’ers met een HBO+ werk-denkniveau. Wij hebben geen winstdoelstelling. Jij als Zelfstandig Professional staat centraal in onze coöperatie. Doe mee en word lid. Bedrijven die op zoek zijn naar ZZP’ers. Wij hebben ze. Meld uw vacature aan op ons administratie info@jong-en-ko.nl.  Met een achterban van ruim 14.000 ZZP’ers heeft de coöperatie altijd een oplossing. 
Senior communicatieadviseur implementatie Omgevingswet/VNG/CMT/95/

Tagged as: Beleids- en Adviesdiensten, Marketing en Communicatie