• Naaldwijk
 • Solliciteren is gesloten
 • Opdrachtnummer: Z 21363

gemeente Westland

Voor de gemeente Westland zijn we op zoek naar een

Strategisch Beleidsadviseur Economie

De organisatie
Bouw mee met de gemeente Westland. De gemeente Westland is met ruim 100.000 inwoners één van de dertig grootste gemeenten in Nederland. Met haar duurzame en innovatieve glastuinbouwcluster is de gemeente Westland een belangrijke economische motor. Op een inspirerende manier biedt gemeente Westland haar inwoners ruimte, rust, groen en woonomgevingen met aantrekkelijke recreatiemogelijkheden en voorzieningen. Een vitale economie en een bloeiend verenigingsleven zorgen voor een dynamische en actieve gemeente. Slagkracht, ambitie, innovatie en professionaliteit, dat zijn de kernbegrippen waar het in Westland om draait!

Gemeente Westland is een uitdagende en eigentijdse werkgever, die continu in ontwikkeling is. We zijn een actieve werkorganisatie met een prettige, informele werksfeer en volop ontwikkelingsmogelijkheden. We sturen op resultaten en het tonen van eigen initiatief wordt gewaardeerd. Gemeente Westland is onderverdeeld in vier clusters: Dienstverlening, Beleid, Ruimte en Bedrijfsvoering, met daarnaast een unit concern control en eenheid bureau gemeentesecretaris.

Afdeling
De collega’s die werkzaam zijn binnen het cluster beleid signaleren en initiëren ontwikkelingen in de maatschappij, om deze vervolgens te vertalen naar visie en strategie om de doelen te bereiken. Het gaat daarbij om alle beleidsdomeinen van de gemeente, denk aan economie, ruimte, veiligheid, onderwijs, zorg, sociale zaken, etc. Het cluster beheert hierbij de middelen en voert op hoofdlijnen regie op de realisatie. Collega’s werken op interactieve manier met stakeholders in de maatschappij, binnen de gemeentelijke organisatie en het bestuur. Het cluster bestaat uit 3 teams: Samenleving, Economie, Ruimte en Mobiliteit en Veiligheid & Duurzaamheid.

Opdrachtomschrijving
Westland is het glastuinbouwcentrum van de wereld en wordt gekenmerkt door innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap. De laatste innovaties en duurzame ontwikkelingen binnen techniek, (internationale) handel, energie, voeding en water komen hier vandaan. Binnen het taakveld sterke economie wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een gezond investeringsklimaat. Dat doen we onder meer door actief te werken aan energietransitie, herstructurering glastuinbouw, infrastructuur en verkeer en vervoer. Binnen het team werken strategen, beleidsregisseurs en beleidsondersteuners. De rollen die de medewerkers binnen het team hebben zijn wisselend: ontwikkelen, regisseren, stimuleren en faciliteren. Daarbij staat het maatschappelijk resultaat altijd centraal. We merken daarbij dat er steeds meer dwarsverbanden zijn met de andere taakvelden binnen de gemeente en de uitvoering. Dit vraagt van onze medewerkers eigenaarschap, integraal denken, resultaatgerichtheid, netwerkvaardigheden en innovatiekracht.

Je bent gericht op het signaleren van kansen en het ontwikkelen van beleid op economisch vlak. Je weet ontwikkelingen en tendensen te duiden en bent sterk in visievorming. Je opereert daarbij niet alleen, maar met andere betrokken partijen binnen en buiten de gemeente Westland. Je houdt je bezig met gebiedsontwikkeling vanuit economisch perspectief en je draagt bij aan de doorontwikkeling van de Greenport Horti Campus Westland (versterken kennis- en innovatiebasis). Daarnaast ben je dé vertegenwoordiger van Westland voor de economische tak van de MRDH (metropoolregio Rotterdam-Den Haag); vanuit die rol bereid je bestuurlijke overleggen voor B&W-leden voor en vervul je een ambassadeursrol van Westland. Verder werk je ook toe naar de rol van coördinator MRDH voor Westland in algemene zin, een portefeuille die nu nog elders is belegd, maar die vanwege pensioenuitstroom in 2021 gefaseerd overgedragen wordt.

Competenties

 • Je hebt gevoel voor de politiek-bestuurlijke krachtenvelden, van het werken in een overheidsorganisatie en hebt inzicht in de organisatiecultuur.
 • Tevens ben je in staat complexe vraagstukken te analyseren en concreet te maken.
 • Je kunt op meerdere borden tegelijkertijd schaken, zowel op praktisch als op strategisch niveau.
 • Ook heb je kennis en ervaring met vergelijkbare economische onderwerpen, projecten en processen.
 • Je bent een adviseur die in staat is ideeën, concepten en initiatieven uit te werken tot uitvoerbare plannen en activiteiten.
 • Verder heb je overtuigingskracht, goede contactuele vaardigheden, ervaring met verbinden en ben je energiek. Ook kun je slim kan netwerken op niveau en toon je je daarin initiatiefrijk.

Eisen en wensen  

 1. Je beschikt over een afgeronde wo master opleiding;
 2. Je hebt minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van strategische advisering in de afgelopen 8 jaar;
 3. Je beschikt over minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van gebiedsontwikkeling vanuit een economisch perspectief in de afgelopen 5 jaar;
 4. Je hebt minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring binnen een 100.000+ gemeente met voorbereiden van bestuurlijke overleggen in de afgelopen 3 jaar.
Daarom zijn we benieuwd naar wie jij bent! Voeg een motivatiebrief van maximaal 2 pagina’s A4 en CV van maximaal 3 pagina’s A4, enkelzijdig, lettergrootte 10 toe in Word. Ten aanzien van referenties vragen wij: naam, bedrijf en telefoonnummer. Je wordt beoordeeld op zowel eisen als wensen. Wanneer er niet wordt voldaan aan een eis, komt je niet in aanmerking voor de opdracht (knock-out). Daarnaast wordt er beoordeeld op diverse wensen. In je aanbieding moeten eisen en wensen plus de mate waarin hieraan voldaan wordt expliciet benoemd worden. Vermeld het opdrachtnummer op je eventuele reactie. Stuur je CV en motivatiebrief voor 17 september 2021 naar ons administratiekantoor zp@jong-en-ko.nl.  
Overige informatie in verband met Corona   
In verband met de richtlijnen van het RIVM, werken onze collega’s waar mogelijk thuis. Komt de kandidaat in aanmerking voor een interview, dan plant de opdrachtgever vooralsnog een video-gesprek in met de kandidaat. Er zal tijdig contact worden opgenomen om de instructies hiervoor door te nemen. De kandidaat voert het gesprek alleen.  
 • Begindatum: Z.s.m
 • Einddatum: 6 maanden vanaf begindatum
 • Optie tot verlenging: Ja; 2×7 maanden
 • Standplaats: Naaldwijk
 • Uren: 36 uur per week  
 • Gesprek: 22 september as.
Een indicatie van je uurtarief voor deze opdracht zien wij graag in je mail. ZP&co werkt in opdracht van de externe opdrachtgevers met uurtarieven inclusief reis en verblijfkosten, exclusief BTW.  
Indien je geen ZZP’er bent kun je ook reageren. Wij bieden je dan, voor de periode van de opdracht, een marktconform salaris.  
ZP&co is een bemiddelingsorganisatie/coöperatie voor ZZP’ers met een HBO+ werk-denkniveau. Wij hebben geen winstdoelstelling. Jij als Zelfstandig Professional staat centraal in onze coöperatie. Doe mee en word lid. Bedrijven die op zoek zijn naar ZZP’ers. Wij hebben ze. Meld uw vacature aan op ons administratie zp@jong-en-ko.nl.  Met een achterban van ruim 14.000 ZZP’ers heeft de coöperatie altijd een oplossing.
Strategisch Beleidsadviseur Economie /gemeente westland/flextender/ 125 incl. 2,25 / 6788

Tagged as: Beleids- en Adviesdiensten, Consultancy, Interim management